Galiba en iyisi Gırgır’ı, Hıbır’ı ve Fırt’ı ilk sayısından itibaren cilt olarak yeniden meraklılarına sunmak...
Gırgır-Fırt-Limon ve diğer bazı mizah dergilerinde eserleri yayınlanan sanatçılar, tekrar yayınlanan
eserleri ilel ilgili olarak telif ve isim haklarıyla ilgili onlarca dava açtılar ve haklarını aradılar.Efsane haline gelen ve
70'lerden 2000'li yıllara değin altın çağını yaşayan,bir zamanların milyonlu tirajlara ulaşan mizah dergilerin bir çoğu bugün
yerlerde sürünüyorlar yada yok olup gittiler maalesef.Apolitize,pasifize olan bu dergiler," ana mualefet " işlevlerini yitirdikten
sonra bugün post-modern toplum absürd mizahı diyebileceğimiz ;naiflikten uzak,kaba-saba,belaltı mizahı anlayışının temsilcisi oldular.
Altın dönemin mizah dergilerinin hemen-hemen tamamını alan ve biriktiren birisi olarak son 5 yıldır tek bir mizah dergisi
bile almadığımı söylemek istiyorum.Rh+,Aksak Kurbağa,Zeplin,RR,Akrebin Gölgesi,Joker,Eroskop gibi harika çizgi roman dergileri
bu sistem içerisinde uzun süre yaşayamadılar.Bundan sonrası da zor görünüyor...Elimdeki mizah dergilerini ara ara karıştırıyorum
ve arka sayfalarda amatör çizer olarak karikatürleri yayınlanan bir çok ismin bugün büyük birer çizer olduğunu görüyorum.Yine bu
dergilerden yetişen Metin Üstündağ,Gani Müjde,Atilla Atalay gibi yazarlarımız var.Nihat Genç gibi bu toprakların yetiştirdiği,
en cesur,içli,edebi değeri yüksek olduğu kadar,araştırmacı yönüde kuvvetli,naylon değil, yazar gibi bir yazarımız uzun süre sadece
mizah dergilerinde hayat bulabildi yazılarına..
Mizah dergileri stüdyo sistemii türk çizgi romanları üretimi olmayan ülkemizde uzun yıllar yazar-çizer fabrikası olarak çalıştılar..
Hasıl kelam,mizah dergiciliğimiz çizgi romancılığımızdan daha beter durumda.Daha uzun yıllar nostaljiyle yaşamaya devam edeceğiz
anlaşılan..